Pohár rozhlasu 2018

Autor: | Posted on: Květen 17, 2018

Zúčastnili jsme se jubilejního 50. ročníku Poháru rozhlasu. Mladší žáci se umístili na 3. místě.

9. 5. 2018 se v Olomouci na atletickém stadionu konalo okresní kolo 50. ročníku Poháru rozhlasu. V kategorii mladších žáků startovalo 15 družstev. Naši ml. žáci získali 3. místo. V kategorii mladších žákyň startovalo 14 družstev. Naše žákyně skončily na 9. místě. V kategorii starších žáků startovalo 13 družstev. Naši žáci obsadili 11. místo. V kategorii starších žákyň startovalo 12 družstev. Naše žákyně skončily na 8. místě. 

Někteří sportovci naší školy měli na Poháru rozhlasu svoji premiéru a mnozí si zlepšili svoje osobní rekordy. Pro některé (9. tř.) to byly atletické závody za naší školu poslední. Podrobné výsledky z jednotlivých disciplín naleznete zde.

Pohár rozhlasu je tradiční každoroční soutěž, která vytváří a udržuje atletické tradice na školách a podchycuje chlapce a děvčata k pravidelnému aktivnímu sportování.

Vznikl v druhé polovině padesátých let 20. století původně jako utkání krajských družstev „na dálku“. Soutěžilo se současně na pěti stadionech a výsledky byly přenášeny prostřednictvím rádia nejen na ostatní sportoviště, ale také do éteru.

V roce 1962 byl pohár přerušen, naštěstí se jej podařilo obnovit. O jeho obrodu se zasloužili zejména František Macák a Miroslav Tuček, a tak soutěž započala s rokem 1969 slavnou etapu. Model soutěžení na dálku zůstal zachován, ale namísto krajských výběrů byla zapojena družstva z druhého stupně základních škol. A hned první roky poté nastaly zlaté časy, v roce 1975 už se účast vyšplhala přes 5000 škol s 54 000 žáčky. Pohár rozhlasu si zachoval svou popularitu i v novém tisíciletí. V rámci loňského ročníku, který vyvrcholil na počátku června na kladenském Sletišti, se do soutěže zapojilo na 46 tisíc dětí z jednoho tisíce škol.

Pohár rozhlasu s Českou spořitelnou pořádá Asociace školních sportovních klubů a Český atletický svaz.