Naši sousedé netopýři

Autor: | Posted on: Září 15, 2023

Naši mladí přírodovědci ze 7. a 8. tříd prováděli 14. září 2023 průzkum netopýrů ve Velkém Újezdě. Podařilo se nám zarezervovat dva netopýří výzkumné batůžky v Pevnosti poznání – Olomouc díky projektu „Výpravy do světa netopýrů aneb poznejte své ohrožené sousedy“ ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů.

Počasí úplně nepřálo, dost foukalo a oproti předchozím dnům se ochladilo. Přesto jsme pomocí zapůjčených sad ultrazvukových detektorů nalezli dva druhy netopýrů. S největší pravděpodobností se jednalo o netopýra vodního a velkého. Netopýři nad hladinou rybníka, ani mezi stromy nepoletovali, avšak byli hodně slyšet. Zato ledňáček říční se předváděl v celé své kráse. Mladí rybáři nám navíc program zpestřili parádními úlovky štik. Po osmé hodině večerní jsme se vydali domů, a na cestě jsme potkali nádhernou samici ropuchy obecné. Příroda je úžasná, stačí jen vyjít ven.

Velmi mě potěšil velký zájem účastníků a děkuji Pevnosti poznání za možnost zapůjčení detektorů, pracovních příruček a odborné literatury.

Těším se na další společné akce.

Petr Konečný